Produktutveckling

I projektet skall det tas fram s.k. “Fast Food” produkter av fisk som är hundra procent Gotländska, i projektet kallat “Fingermat” eftersom man håller maten i handen när man äter. Tanken är att dessa produkter skall kunna serveras som gatumat tex. på Almedalsveckan, på marknader mm
En förmiddag satt vi oss ner, Allan Pettersson, Gunnel Edman-Blom, undertecknad och Ingrid Klingspor från LivsTek och började titta på dels recept och även diskutera fisktillgången och hur man skulle kunna förfara framöver för att under året testa oss fram till vad som skulle kunna vara ekonomiskt försvarbart i framtiden.
Strömming Allan Pettersson

Allan Pettersson försåg oss med strömming och skarpsill och i fiskdisken fanns ju ingen id så vi fick imitera denna så gott det gick med lite färsk lax samt torsk. Vi ville testa att göra en stekt fiskburgare som egentligen skulle vara av id, i ett pitabröd bakat av Gutekorn Vårspelt, med en sallad av strimlade rotsaker och kokta hela korn av Vårspelt, dressade med en citrusolja och vinäger, med en sås av créme fraiche smaksatt med hackad inlagd gurka. Som nummer två något med stekt strömming och rågbröd. För att gardera oss ville vi testa att göra knaperstekta skarpsillar och tog även hem lite böckling som kunde bli nåt gott.

Ingrid Klingspor och undertecknad gjorde lite praktiska tester i Hemse och tillkallade sedan husbonden och några andra glada gossar från grannlaget till smakpanel.

Vi började med att baka pitabröden som skulle vara till burgaren.
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor kavling
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor pitabröd 2
Medan bröden svalnade filéades fisken
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor Riina

fiskmatlagning m Ingrid Klingspor filetering

fiskmatlagning m Ingrid Klingspor 036

Här stekt strömmingsfilé på ett rågbröd med böcklingröra i botten, lökringar och dill och Ingrid gjorde två varianter av burgare, en med kokt potatis och en med rå potatis, så får vi se vilken som blir bäst
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor 011
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor jobbar
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor 023
Ja när det var stekt så tyckte vi enhälligt att receptet med rå potatis var absolut bäst!
Rotsaker skulle strimlas och Vårspelt kokas till en smaklig mättande sallad att stoppa ner i pitabrödet för att komplettera måltiden samt såser skulle röras till. Vi var så upptagna av detta att vi glömde ta bilder!
spannmålssallad exempel på
För att illustrera salladen får jag ta en bild från ett tidigare tillfälle, skillnaden är att här finns även ruccola och tomater, polkabeta istället för rödbeta, selleri, kålrot och palsternacka, som jag hade i min sallad.
Den aviserad smakpanelen dök upp och då var det inte tid att dokumentera mer utan bara att köra igång!
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor pitabröd ute
Ser inte så tokigt ut!
Nu återstår att se vad vi tycker själva och vad panelen säger samt om vi blir mätta!
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor smakpanel
Här sitter de och mumsar! Gott med ett glas pilsner är det ju…
Vad tyckte de då? Jättegott! Till och med Anders tyckte att det var gott som är så kinkig med maten! Strömmingen på rågbrödet med böcklingröran i botten var också fantastiskt god!
Ett jättetack till Allan som fixade fisken från Ronehamn. Hur gick det med skarpsillen då?
Jo vi prövade att fritera den i olja men den föll sönder, efter att ha rullat den i lite panad blev det bättre men inte så knaprig som vi trodde. I en fritös borde det funka bättre, den ska vara knaprig. Den serveras hel som den är på en tallrik med lite aioli till så äter man med fingrarna. I Spanien och i Portugal är det tydligen ett väldigt vanligt sätt att äta den, säger Svend-Erik i smakpanelen. Gott. Panelen fick med sig hem till familjen av våra prover så får vi höra senare vad de tyckte…
fiskmatlagning m Ingrid Klingspor 034
Ja nu gäller det att fånga id för att experimentera med, den 23 april är nästa tillfälle att vara med och praktisera lite produktutveckling i Rone bygdegård. Då skall det även testas att göra id-korv!

Nu återstår att rannsaka det som gjorts och nedteckna detta för vidare tester med rätt fisk i april. Fram till dess skall det också undersökas om det är någon som kan fiska id, filea den samt frysa in den i block för att kunna göra idburgare till sommaren. Anders Österdahl har visat intresse av att testproducera. Att hitta ett mindre bageri som kan baka pitabrödet av Gutekorn Vårspelt behöver vi också göra.

Att göra recept för produktion i större skala är inte riktigt som att göra recepten till familjen. Vill du prova att laga det vi gjorde så kommer det att finnas recept under receptfliken vad det lider.

Den här lilla söta bilden har florerat på Facebook ett tag, enligt gotländskt sätt att göra idbullar så ska det ju vara en id och en gris i receptet, men det kommer vi nog inte att följa…
idgris

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s