Inskickade recept på Östersjöfisk

Under Fiskets dag i Herrvik delades det ut vykort till besökarna, att fylla i och lämna in till oss på Hushållningssällskapet med sina favoritrecept på Östersjöfisk. Nedan kommer en lista på de inskickade recepten.

/ Malena

 

 

1, Strömmingsflundror med dill och persiljehack. Salt och vitpeppar. Stekes i olja eller smör. Servera med färskpotatis, lingon och gräddfil.

 

2, Krögarströmming

4 pers.

700g strömmingsfilé

2 dl vispgrädde

1-2 äggulor

Vispa grädden hårt, blanda ner äggulorna. Lägg i strömmingen, låt dra i kylen över dagen. Ta upp fisken, panera i 1 dl ströbröd, 1dl grovt rågmjöl, 1-2 tsk salt. Stek i matfett tills de blir gulbruna på bägge sidor.

 

3, Stekt id

Rensa och filea fisken, skölj. Strö på salt och peppar, panera filéerna i uppvispat ägg och en blandning av rågmjöl och ströbröd. Stek i matfett. Lägg på fat och strö på dill och häll över lite brynt smör.

 

4, Siv Gustafssons idsmäcka

500 g id (mal och mixa)

500 g fläskfärs

1 gul lök (riv på rivjärn)

Blanda med 1 ägg. Stek i smör och servera med kokt potatis och sötsur dillsås.

 

5, Näbbgädda

Filea gäddan och skär den i bitar. Panera i mjöl. Stek i smör. Servera med potatismos.

 

6, Piggvar i långpanna i ugnen i eget spad.

 

7, Strömming som steks rätt upp och ner.

 

8, Buttar i svag värme i ugnen med smör och pepparrot serveras med färsk potatis.

 

9, Piggvar kokt i ugnen

Salta fisken väl, lägg i smord långpanna. Klicka över smör, häll på vatten och strö över persilja. Täck med folie. Sätt in fisken i 150-175 grader ungsvärme och koka den till den är genomkokt.

 

 

10, Kaviarlåda

6 hg rensad strömming

1 dl tjock grädde

1 dl mildrökt kaviar

2 msk klippt persilja

2 msk klippt dill

2 msk klippt gräslök

Salt

Ströbröd

Rensa, bena ur och salta köttsidan av fisken och rulla dem med köttsidan utåt. Lägg dem tätt i en smord form. Vispa grädden lätt, blanda med kaviar och kryddgrönt. Häll blandningen över fisken och strö över ströbröd. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

 

11, Stekt skarpsill

Vispa ihop 150 g mjöl och 290 ml öl (bitter). Var försiktig så att bubblorna inte förvinner. Värm olivolja i en stekpanna. Doppa skarpsillarna i smeten, lägg ner sillen i den heta stekpannan och sekt dem gyllenbruna.

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s