Under Fiskets dag i Herrvik delades det ut vykort till besökarna, att fylla i och lämna in till oss på Hushållningssällskapet med sina favoritrecept på Östersjöfisk. Nedan kommer en lista på de inskickade recepten.
/ Malena
1, Strömmingsflundror med dill och persiljehack. Salt och vitpeppar. Stekes i olja eller smör. Servera med färskpotatis, lingon och gräddfil.
2, Krögarströmming
4 pers.
700g strömmingsfilé
2 dl vispgrädde
1-2 äggulor
Vispa grädden hårt, blanda ner äggulorna. Lägg i strömmingen, låt dra i kylen över dagen. Ta upp fisken, panera i 1 dl ströbröd, 1dl grovt rågmjöl, 1-2 tsk salt. Stek i matfett tills de blir gulbruna på bägge sidor.
3, Stekt id
Rensa och filea fisken, skölj. Strö på salt och peppar, panera filéerna i uppvispat ägg och en blandning av rågmjöl och ströbröd. Stek i matfett. Lägg på fat och strö på dill och häll över lite brynt smör.
4, Siv Gustafssons idsmäcka
500 g id (mal och mixa)
500 g fläskfärs
1 gul lök (riv på rivjärn)
Blanda med 1 ägg. Stek i smör och servera med kokt potatis och sötsur dillsås.
5, Näbbgädda
Filea gäddan och skär den i bitar. Panera i mjöl. Stek i smör. Servera med potatismos.
6, Piggvar i långpanna i ugnen i eget spad.
7, Strömming som steks rätt upp och ner.
8, Buttar i svag värme i ugnen med smör och pepparrot serveras med färsk potatis.
9, Piggvar kokt i ugnen
Salta fisken väl, lägg i smord långpanna. Klicka över smör, häll på vatten och strö över persilja. Täck med folie. Sätt in fisken i 150-175 grader ungsvärme och koka den till den är genomkokt.
10, Kaviarlåda
6 hg rensad strömming
1 dl tjock grädde
1 dl mildrökt kaviar
2 msk klippt persilja
2 msk klippt dill
2 msk klippt gräslök
Salt
Ströbröd
Rensa, bena ur och salta köttsidan av fisken och rulla dem med köttsidan utåt. Lägg dem tätt i en smord form. Vispa grädden lätt, blanda med kaviar och kryddgrönt. Häll blandningen över fisken och strö över ströbröd. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
11, Stekt skarpsill
Vispa ihop 150 g mjöl och 290 ml öl (bitter). Var försiktig så att bubblorna inte förvinner. Värm olivolja i en stekpanna. Doppa skarpsillarna i smeten, lägg ner sillen i den heta stekpannan och sekt dem gyllenbruna.