På kurs med Svensk Fisk i Herrvik

Strax efter Skördefestivalen så var det då dags att samlas i skolbänken med Ilona Miglavs från Svensk Fisk. Ett digert gäng samlades i Skansen i Herrvik för att gå igenom vad som krävs för att vara “livsmedelshanterare” och inte bara “fiskare” som man varit förut. Två späckade eftermiddagar klarades det ut hur lagstiftningen ser ut, vad egenkontroll för fiskare innebär, hur en korrekt etikett för Flundrerygg ska se ut mm matnyttigt.
kursbild m vepor kursdeltagare 2 ombord 2

Ett studiebesök ombord på “Anne-Rita” hann vi med för att gå igenom flundrans väg från sättning av garn till dess den ligger fryst och klar i vac-påsen. En idé att filma det hela kom fram under besöket och vi får se om det kan bli verklighet. Bra att ha med en snutt när man “demar” och ev på nån hemsida alt. när man klickat in sig på en kod på förpackningen i butiken, allt för att visa mervärdena av den gotländska närproducerade, färskfrysta flundran. Och inte minst klarade vi ut att Flundran får heta Flundra och inte Skrubbskädda, som den heter men som ingen vet vad det är…
Kursen avslutades med ett test. Såhär glada var vi när detta var avklarat:
gruppbild nära

Gotländska fiskare blir förädlare notis

Inom projektet skall ett event göras med krögare i närtid som får åka ut med “Anne-Rita” , vara med att ta vara på flundran och ta sedan in den i Hamnkrogen i Herrvik för testlagning av nya produkter, allt för att locka de gotländska krögarna att ta in mer gotländsk fisk på sin meny. Tina Fridell får uppdraget att ro hem detta samt att introducera den gotländska flundran på en Stockholmskrog.

På tisdagskvällen efter första dagens kurs träffades en handfull fiskare på Katthammarsviks Rökeri med andra producenter från Goda Gotland ekonomisk förening under bildande för att berätta om sina villkor och bjuda på sina produkter. På tallriken gotländska fiskburgare av id, citronsås och speltrisotto, en flundreröra och en stekt flundrerygg, potatis och sallad. Efter Skördefestivalen har ett intresse byggts upp för olika fiskdetaljer till butik men än är det för tidigt att satsa stort, det kommer att ta ett tag, först ut är Restaurangerna eftersom det inte krävs en förpackning för att testa produkten där. Johannes Klingvall föredrar och demonsterar Flundrerygg.
johannes berättar 1 johannes berättar 2
Studiebesök på Rökeriet som har en lång historia på nacken och deras hantverksmässiga produktion där fisken fortfarande röks på ett “naturligt” sätt, med spån och kottar om så önskas. Intressanta besök och presentationer är viktiga för förståelsen för varandras företag och de problem man lever med.
Studiebesök rökeri 1 studiebesök rökeri 2 studiebesök rökeriet 3

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to På kurs med Svensk Fisk i Herrvik

  1. Pingback: Kurs för Fiskförädlare 23 augusti | fisk och fiskmat på Gotland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s