Skördefestivalens fisktorg 2018 och besök av fiskare från Estland

Årets fisktorg på Skördefestivalen hade några nya produkter till försäljning tex gick abborrfilén åt som smör i solsken; olika röror likaså. Den stora annonsen i Skördefestivalbilagan bidrog till att kunder kom tidigt till fisktorget eftersom de inte hittar garanterat Gotländsk fisk på andra ställen så lätt.

I Matförsäljningen fanns det mycket gott att välja på i år också, och köerna ringlade sig långa vid lunchdags. Rökt flundra med potatissallad, idburgare med potatissallad, friterad skarpsill m tillbehör, friterad flundrefilé m tillbehör, idburgare i bröd…..

Allan rökte flundror i sin portabla rök och i kön till fiskdisken kunde man lyssna till fiskebåtsdunk och måsarop….

I samband med Skördefestivalens andra dag anlände 35 personer från Dagö och Västra Estlands fiskeområden/föreningar till Gotland där de på festivalen fick en uppfattning om de gröna näringarna på Gotland. Efter festivalen togs de omhand av Riina Noodapera som gjort ett gediget två-dagarsprogram med besök hos olika fiskare och anläggningar, vattenavsaltning och VA och mycket mer. Det viktiga var att man kunde diskutera likheter och skillnader för villkoren för fiskare på Gotland respektive Estland, äta gotländsk fisk och ha trevligt.
Efter skördefestivalen besöktes Roma Kyrka, Svenskbygården och Roma Kungsgård. Foto Anu Kaupmees. Riina i berättartagen…..
Roma kungsgård
Ett urval bilder från besöken
Kräftodling i Kräklingbo Histilles; avsaltning av havsvatten samt VA projekt i Östergarn, fiskare och båtar i Herrvik, lunch och besök Rökeriet Katthammarsvik, visning av traditionell fiskrökning på gården som alla gjorde förr och trevlig samvaro med fiskmat på kvällen. Gruppen fick vara försökskaniner gällande avsmakning av en idpaté och id-queneller! Betyg; goda fast behöver lite mer vågad kryddning!

Dagen efter besök i Närshamn och Björn Meiel, och många diskussioner kring villkor för fiskare i Estland och Gotland.

Till slut fick både Dagöborna och Västra Estland lägga bud på hårdvalutan som Estlands Konsulat bjöd ut; två slipstenar från Burgsvik med prominens.
Käiamehed

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s