Inom projekt Nätverkande Näbbgäddor har en studieresa till Estland genomförts 24-27 maj 2019. Något kylslaget väder men intressant program hopsatt av projektledaren Riina Noodapera med kolleger i Estland. Vi fick en del kontakter förra året i september då en hel buss full med fiskare, förädlare och administratörer från Västra Estland och Dagö besökte Gotland.
Detta var våran resrutt och våra besöksmål.
Fredag 24 maj
Vi reser från Visby kl 06.40 mot Tallinn via Arlanda. Hyrbil från Tallinn till första stoppet som är Dirhamn på Nuckö.
kl 13-16 möte i Dirhamn med verksamhetledaren Margus Medell och styrelseordförande i Västra Estlands fiskeområde med studiebesök på laxförädlingslokal, seminarielokal, hotelldel samt vinterförvaring båtar o verkstad inkl lunch vi blev bjudna på i fiskrestaurang dit människor vallfärdar. Vi pratar om villkoren för fisket och om tillgången på fiskare och fisk, vilka arter de har i sin närhet.
Foton Riina Noodapera, Gotland och från Festivalen på Dagö även Argo Nurs.
kl 16-19 trpt till Haapsalu, besök i Haapsalu, diskussion kring det vi sett hur fiskerifondspengar prioriterats olika. Vi tar oss till hamnen i Rohuküla dit färjor går till Dagö och Ormsö.
kl 19-21 trpt m färja till Dagö, check lokala produkter på färjan samt provsmakningar. Inkvartering i Kassari samt avslut av kvällen med mer provsmak av lokala produkter. Förhandstitt festivalplats i Orjaku hamn inför lördagens Näbbgäddefestival.
Lördag 25 maj
Frukost kl 07.30-08.30
Kl 9-10.30 Registrering av deltagare i trollingtävling som Allan deltog i mellan kl 10.30-16.00 då invägningen genomfördes. Erfarenheter från tävlingen mkt viktiga för vår del ifall något sådant ska ordnas på fiskets dag.
Kl 10-30-16.00 pågår tävlingen, resten av gänget ser på starten av tävlingen och åker på studiebesök till Kärdla fisk- och fiskeredskapsbutik och ser på Kärdla lilla stad. Mkt intressant butik! Vi köper med oss div smakprover torkad fisk etc. Är på festivalplatsen och ser på det som där händer , avslut strax efter kl 18 med prisutdelningar mm
Träff med Sulev Alajõe investment advisor, west Estonia, Estonian Investment Agency investinestonia.com
Mycket intressant att se på och ta del av på området.
TÄVLINGARNA- RESULTAT
Allan och Taavi Salumets gäng ”Voyager 700” kom på 65 plats i antal fiskar 2019 av108 team (8 fiskar)
de 8 sista hade 0 fiskar
1:a plats 62 fiskar
totalt ca 500 kg i tävlingen
Barnens metartävling var det 12 tävlande varav 3 flickor
äldst var 13 år
12 pers fick fisk
den som fick mest hade 830 gram fisk
I fisk och fiskeredskapsbutiken i Kärdla var det också mycket att se och köpa med sig. http://stonefish.ee/kala-muuk/ där alla redskap de tillverkar på beställning finns under en av flikarna, tyvärr endast på estniska.
kl 18.30-21.30 catering och diskussion med arrangörsgruppen från Dagö kring hur de organiserat och finansierat sin festival i tio år. Underlag för värdering av framtida organisation av fiskets dag på Gotland hur den ska kunna göras självfinansierande med stadiga partners, sponsorer mm
Kl 21-22.30 eftersnack och anteckningar med snacks av torkad fisk och lokala drycker…..
söndag 26 maj
kl 06.40 frukost och avfärd till Sõru hamn för trpt till Ösel (60 min färja) ankomst 09.15, kl 9.30-13 vi turistar lite på Ösel från Triigi hamn till klinten Panga Pank och därifrån till deras kryssningshamn där endast 5-6 anlöp sker årligen med främst tyska och brittiska mindre fartyg, tar oss till Ninase där ett monument över Estonia katastrofen finns till minne av de Öselbor som omkom med den 28 september 1994. Vi tar oss mot Kuressaare och lunch.
13.30-16 Träff i Nasva båthamn med Leo Filippov och Hillar Lipp kring fiskets utveckling och avveckling fram till idag, turisttrafik med båt på beställning etc. se hemsida ahoivastriku.ee. Vi får en bok om fisket på Ösel på estniska. Vi besöker en lokal gårdsbutik med catering fiskrökeri och event/delikatessmåltider m fisk som huvudingrediens, familjeföretag. Besök i Läätsa hamn. Vi bor på anrika hotellet Grand Rose i Kuressaare, som strax efter frigörelsen 1991 var det enda anständiga hotellet på Ösel och hette då “Daisy”.
Kl 19.30- 22.30 middag med Leo Filippov och Hillar Lipp samt diskussioner kring fiskets utmaningar framöver och utbytesprojekt/tankar, vi ser tillbaka på 30 år sedan vänortsavtal m Gotland skrevs under. Eftersnack kring lilla sundets problematik med icke genomströmning under utbyggd landsvägsbank samt igenväxning, goda exempel hur man löst detta i Sverige på Gotland diskuterades. Vi lovade förse dem med exempel från Gotland.
Vi äter god mat förstås, avsmakar lokala delikatesser.

Tartar på lokal hjort, snabbsaltad gurka, snabbgravadfisk, lättsaltad lax, torkade torskremsor, kycklingleverpastej, hembakat bröd, nötter…..som snacks före maten. Till det fick den som önskade prova öl från Pihtla ölbryggeri.
måndag 27 maj
Efter frukost, utcheck från hotellet och dagens program.
kl 10-12 Nasva fiskfabrik. Visning, avsmakning produkter. Vi fick se produktion och alla fiskarter de tog emot! Äntligen smörbult och näbbgäddor! oselfish.ee
Kl 12-13.30 besök hos två unga fiskare som bygger förädlingslokal och gårdsbutik i Nasva. Freshfish/info@freshfish.ee
Familjeföretag. Mycket diskussion och jämförelser mellan villkor för bygge och användning av lokaler i Sverige/Gotland och på Ösel. De gör lite annorlunda prioriteringar än vi avseende att främja småskalig produktion och företagande. Skickar inspiration till dem via meil. Blir intervjuad i Radio Kadi,(lyssna i arkivet om det går)
Foto Leo Filippov
13.30-15.30 Studiebesök på meteoritkratern Kaali, landsvägsbanken till Muhu som studeras noga eftersom sundet växer igen och slutligen besök i Koguva by, en bevarad bymodell sedan tidernas begynnelse. Lunch i Liiva och besök i lokalt bageri, hemslöjd och fiskbutik. Vi kollar deras utbud och priser. Färja till Virtsu och 13-14 mil till Tallinn. Många diskussioner under färd. Alla får i uppgift att skriva ner sina tankar kring några frågor som skickas ut på meil till alla inför återträff som planeras till 13 el 14 juni. Flyget går kl 21 lokal tid från Tallinn och vi är i Visby kl 22.25 lokal tid.
Vi köpte med oss souvenirer förstås
Sprat, inkokt ålmal, inkokt näbbgädda, torkade fiskar av olika sorter, samt choklad med torkad fisk i……allt går att göra och sälja på marknaden!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Frågor att svara på inför återträff
1. Vad fick vi ut av resan till Estland?
2. vad ska vi göra av det på Gotland?
3. Hur ska en organisation och innehåll för en ”Nya fiskets Dag ” se ut 2020 på försommaren?
4. hur ska vi och för vilka presentera vad vi varit med om?