Varför pratar man så lite om lokal fisk som “primör”?
Just nu är det säsong för näbbgädda, piggvar och snart kommer flundran att bli fin och fet och väl värd att uppmärksammas.
Nästa gång du besöker en fiskbutik på Gotland, ta en funderare på vad som är lokalproducerat!
Ta ett steg tillbaka och strunta i makrill och lax, rökta räkor och musslor.
Tänk vad mycket spännande man kan göra av det vi har omkring oss.
Har du tur kan du få en stenbit eller näbbgädda eller tidigare på säsongen skarpsill eller rentav en torskrom alt rökt abborrom.
Det här kan du överraska dina vänner med till entré eller vickning
Gör några enkla smörgåsar av surdegsbröd av råg, lägg dem på salladsblad från trädgården; på den ena lägger du lite inkokt näbbgädda (se recept i ett tidigare inlägg) och på den andra lite snabbpicklad skarpsill eller kryddströmming.
Garnera med några klickar majonnäs och senap!
Toppa med nyuppkommen dill från trädgården och några skivor citron.
Snapsen är valfri, men ack så god till.
Gubbröra på kavring med tillbehör från trädgården
Gubbröra kan allt kallas som rörs ihop av fisk, ägg, grädde/majonnäs, dill, lök och kryddor. Tillbehören är det man har från egen trädgård eller gårdsbutiken i närheten.
På bilden är det kokt torskrom, vispgrädde som mixats ihop till lagom konsistens, hackat ägg, hackad lök och dill. Smaka av med svartpeppar.
Hittar du en rökt abborrom i fiskbutiken rör du upp den med créme fraiche till lagom konsistens och blandar i av ovanstående förslag.
Får du kvar rester av tex rökt flundra kan du göra en motsvarande röra av det.
Du bidrar även till minskat matsvinn!
Låt er väl smaka.
Kokt “smartfisk” med sås
Det här är exempel på vad man kan göra med småfisk. Sjud fisken med salt och kryddor tills den är mjuk. Pilla bort så mycket ben och skinn som möjligt och lägg sedan allt i en djup skål.
På bilden är det stenbit, ryggar och lever, som har en fantastiskt vacker färg.
Koka en god ljus sås av buljongen, smaksätt gärna med sherry. Häll såsen över de upplagda ingredienserna, gärna en mjölig potatis och persilja för att förstärka färgpaletten.
Mat ska vara vacker!