Id går att äta- trots benen….

Idag, som så många gånger tidigare, testar vi nya sätt att tillaga fiskarten id.
Förfinar och förenklar för den som vill prova på.

Idag gällde det gamla hederliga “Eidsmäckar” och “Havets Wallenbergare”.

Här kommer två recept som är enkla att göra för vemsomhelst….som äger en köttkvarn, några bunkar och en stekpanna.

Ingredienser
Idfilé, ägg, morot, kokt och rå potatis, vispgrädde, smör, lök, svart- vitpeppar, till traditionell eidsmäcka även färskt fläsk.

  1. Traditionell Eidsmäcka från Gotland
    350 gram av vardera idfilé och färskt randigt fläsk
    salt ca 10-12 kryddmått. Detta males två gånger på köttkvarnen för att få bort benen i fisken.
    Tredje malningen tillsätts
    1 stor gul lök
    1 bit morot
    2 små kokta potäter
    2 små råa skalade potäter
    mal ev en fjärde gång om det känns så. Kör ut köttkvarnen med en knäckebrödsbit.
    tillsätt 1 stort ägg till smeten
    potatismjöl för konsistensen
    grovmalen svartpeppar o ev mer salt o andra kryddor om det behövs
    Låt smeten stå en timme innan du gör ett stekprov.
    Tillsätt ev mer potatismjöl och kryddor om det behövs av det du gillar.
  2. Havets Wallenbergare enligt Nyghagsgatan 10
    500 gram idfilé + 1 msk salt males två gånger i köttkvarnen
    tillsätt ca 25 gram rökt fisk (torsk, flundra etc du har kvar i kylen sedan måltiden dagen innan) eller lite rökt fläsk! och mal alltsammans en gång till. Kör ur köttkvarnen med en bit knäckebröd.
    Lägg massan i en skål. Lägg i 3 äggulor, 3-5 dl vispgrädde…..så mycket man törs…vitpeppar, maizena- eller potatismjöl för konsistensen och rör smidigt. Låt stå ett tag innan du formar små biffar med en sked doppad i vatten och vänder biffarna sedan i panko.
    Stek i smör på medelvärme tills de är frasiga
  3. Tillbehör till Smäckorna/Wallenbergarna
    kokt färsk potatis, skirat smör, lingon, citronsås eller sås med sweet chili och créme fraiche eller annat du gillar, gröna ärtor…..
  4. Som starter hade vi en snabbgravad idtartar på rågbröd.
    På detta vis får du bort benen i fisken:
    skär tex slaksidor av id i tunna strimlor och sedan i små kuber (4 x 4 mm)
    Lägg på ett fat, salta och peppra. Lägg på hackad lök. Lägg fisken mellan två mindre tallrikar och skaka alltihop i ca 1 minut. Låt mogna tills du ska äta. Bred smör på en rågbröds- eller kavringskiva, lägg på fisktartaren. Droppa över lite laxsås och lägg på en dillkvist.


    Gott.
    Bilder Riina Noodapera och Sören Olofsson

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s