Testmatlagning odlad fisk

Nu har vi äntligen fått prova att använda Niltilapia och Ålmal i matlagningen. Vi hade köpt filéer från Gårdsfisk för att testa bland annat hur Clarias/Ålmal uppför sig om man mal en till färs och behandlar den som köttfärs. Vi lagade en lasagne, vårrullar med stekt färs och använde även hela “grytbitar” som marinerades och stektes på spett av den fisken. Fantastiskt gott! Smakade inte ens fisk, var kommentaren från smakpanelen.
Tilapia eller Rödstrimma som den kallas är en mager fisk som an ersätta Aborre eller Gös.

Det är en relativt liten fisk som filéas och “byxas” dvs man tar bort benraden i mitten av fisken för att få den benfri. Den tillagades i bitar till topping av en thai-soppa, stektes hel som filé och bakades i papper i ugnen med örtkryddor och potatis samt friterades doppade i frityrsmet!

Vad man kan säga är att Clarias/Ålmal tål hög temperatur och är lämplig till färsrätter, då Tilapia/Rödstrimma behöver hanteras mer varsamt och ätas direkt efter tillagning, annars riskerar den att bli torr.

Fråga gärna efter fisken i din fiskdisk och prova. Snart presenterar vi bilder och recept på Fiskens Dag och här på Fiskmatsbloggen!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s