Testmatlagning odlad fisk

Nu har vi äntligen fått prova att använda Niltilapia och Ålmal i matlagningen. Vi hade köpt filéer från Gårdsfisk för att testa bland annat hur Clarias/Ålmal uppför sig om man mal en till färs och behandlar den som köttfärs. Vi lagade en lasagne, vårrullar med stekt färs och använde även hela “grytbitar” som marinerades och stektes på spett av den fisken. Fantastiskt gott! Smakade inte ens fisk, var kommentaren från smakpanelen.
Tilapia eller Rödstrimma som den kallas är en mager fisk som an ersätta Aborre eller Gös.

Det är en relativt liten fisk som filéas och “byxas” dvs man tar bort benraden i mitten av fisken för att få den benfri. Den tillagades i bitar till topping av en thai-soppa, stektes hel som filé och bakades i papper i ugnen med örtkryddor och potatis samt friterades doppade i frityrsmet!

Vad man kan säga är att Clarias/Ålmal tål hög temperatur och är lämplig till färsrätter, då Tilapia/Rödstrimma behöver hanteras mer varsamt och ätas direkt efter tillagning, annars riskerar den att bli torr.

Fråga gärna efter fisken i din fiskdisk och prova. 
Här en pdf med receptinspiration från Gårdsfisk vi utgick ifrån när vi testlagade maten

Här några bilder på det vi lagade som exempel

Förrätt/Starter
Vårrullar med inkråm av strimlad vårlök, strimlad morot, strimlad sockerärt och stekt färs av Clarias som dippas i soyasås

Soppa/gryta med thaismak
En god soppa med kokosmjölk och citrongräs och tomat toppad med stekt filé av Tilapia/Rödstrimma uppskattades av den mest kräsna smakpanelen.

Fiskfärsen kunde användas både att göra spett av eller järpar smaksatta med goda kryddor att äta med trevliga tillbehör



Friterad Tilapia i mindre bitar blev jättegod “fish and chips” att äta som de är med god mayo eller i tortillabröd


Filéer av Tilapia blev till goda Fiskpaket i ugnen med grönsaker och förkokt potatis. Mums!

Clariasköttet/Ålmalen tål hög temperatur och lämpar sig utmärkt att marinera och göra spett av

Färsen av Clarias/Ålmal går utmärkt att använda till lasagne!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s