Skördemånadsaktivitet i Herrviks hamn!

Ja då var det genomfört, ett coronasäkrat evenemang i Herrviks Hamn på tema Aktivitet Fisk i skördetider. Skördefestivalen som brukar genomföras den första helgen i september sedan 2013 på Gotland Grönt Centrum i Roma flyttade på grund av coronasituationen ut på ön under en hel månad. Fisktorget, som brukar dra mycket folk, fick flytta till Herrviks hamn helgen 19-20 september och spridas ut över ett stort område. För att göra det hela coronasäkert som arrangör var Hushållningssällskapet som huvudarrangör ta till vissa mått och steg att klara Folkhälsomyndighetens krav.
Det gick förvånansvärt bra att hålla koll på antal människor i västra hamnen, tack bland annat till Harriet Cederqvist och Dan som räknade människor in och ut.
Totalt uppskattar vi att ca 500 personer besökte aktiviteten.På programmet stod lanseringen av Hushållningssällskapets nya fiskfolder om Fisk från Gotland som tagits fram i samarbete med yrkesfisket, husbehovsfisket, sportfisket och blått centrum innehållande mycket matnyttigt om Fisk från Gotland, fakta, artpresentationer och inte minst fina bilder och recept och tips på tillagning. Foldern hämtar du under fliken Filmer och foldrar. Den finns oxå på engelska för nedladdning.
Lyssna här på kort inslag om konsumentfoldern i P4Gotland söndag 20 sept 2020

På plats från Hushållningsällskapet, Blått centrum och Studieförbundet Vuxenskolan var Riina Noodapera, Andreas Pettersson, Gunilla Rosenqvist, Victoria Härlin, Rolf Gydemo, Allan Pettersson med flera som svarade på frågor om Fisk, fiske, vattenbruk mm

Sportfiskarna ordnade ett “Street fishing” i Visby hamn för barn och ungdomar under söndagen och i Herrvik fanns det levande fisk i stora kar att titta på.

Det var möjligt att åka på sjön för att vittja flundrenät och att titta på säl.
Här är några glada som såg en hel svärm med skepparen Busse Nordin på VY Anne Rita.

Under söndagen delade Goda Gotland, föreningen för mataktörer på Gotland ut sitt årliga pris till Årets regionalmatsambassadörsföretag…som i år gick till Gutefisk ekonomisk förening med produktionslokal i Herrvik. Priset delades ut av föreningen Goda Gotlands ordförande Andes Engström och Riina Noodapera från Hushållningssällskapet. I mottagargänget fanns Gutefisk yngsta fiskare med, som har egen båt, Alexis Christiansson för att visa att det finns hopp om att någon vill fortsätta som fiskare. Alexis är en baddare på att fiska abborre bland annat och hade bidragit med lite olika fiskar till bassängerna med levande fisk.

Lyssna här på P4Gotlands inslag från20 september 2020 om priset

Vi hoppas på att kunna genomföra Fiskens Dag under 2021 som planerat i Ronehamn men saker kan ändras fort i dessa tider så det kan komma att bli ändringar av koncept. Marknadsföringsfrågan är fortfarande aktuell, hur man når ut till konsument att det visst finns Fisk från Gotland, vilka arter det är samt vilka man kan äta utan risk för att tillskapa mångfalden i sin konsumtion av proteiner och samtidigt bidra till att förbättra tillståndet avseende utfiskning etc i Östersjön.

Tack alla som bidrog till att aktiviteterna kunde genomföras, ingen nämnd ingen glömd!


This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s