Här kommer lite tips inför julen med traditionella recept på
Rullströmming
Sardiner
Stekt inlagd strömming
Julströmmingen 2020, Inspiration inför julhelgen
Traditionell strömmingsinläggning presenteras av
Riina Noodapera, Hushållningssällskapet Gotland
Ja vad gör man när man får en påse osorterad strömming direkt från hamnen?
Tar fram sina knivar och skärbräden och sätter igång med att rensa och ta ut ryggbenet!
Sedan får man se vad det går att göra av det som blir kvar.
Förslaget är att göra
1. Rullströmming
2. Stekt inlagd strömming
3. Sardiner
4. Alla omaka storlekar ätes stekta utan vidare behandling….

Men….hur gör man?
Titta på filmen
Ett, tu, tre, filé här


Nu har vi en hel massa färdiga filéer
så jag sorterar dem i storlekar till
Rullströmming,
sardiner
och sist men inte minst att steka och lägga in samt äta dem direkt på knäckebröd…. som inte matchar i storlek


Nedan ett grundrecept. Jag bredde även på lite ejderns kaviar under dillen innan jag rullade ihop strömmingen. Jag fick plats med 20 rullar i kastrullen.
Inkokt rullströmming med dill
Beräknat på 0,6 kg. strömmingsfilé/c:a 30 st små filéer.
Skölj strömmingen och låt rinna av. Lägg hackad dill på varje filé och rulla ihop med skinnsidan utåt. Lägg rullarna tätt i ett lager i en vid kastrull.
Koka en lag i en kastrull bredvid av:
4 dl. vatten
0,75 dl. ättiksprit
1 dl. socker
2 tsk. Salt
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Några kvistar dill Häll den kokande lagen över strömmingarna. Viktigt är att lagen precis täcker strömmingsrullarna. (För mycket lag gör att rullarna flyter upp). Sätt kastrullen på den heta plattan och sjud i ca 10 minuter. Låt svalna. Förvaras svalt.
Avnjutes med kokt potatis och en grönsallad. Mums!




Sardiner
Du behöver en liten ugnseldfast form som rymmer ett 20-25-tal små strömmingsfiléer. Lägg fiskarna trångt i denna med ryggen uppåt, växelvis stjärt mot huvudända.
Blanda ihop chilisås, tomatpuré, hackad dill om du vill, salt och peppar och späd ev med lite vatten. Smaksätt med curry, worschestershiresås eller habanero eller det du gillar.
Slå blandningen över fisken som bakas i ugnen i ca 175-200 graders värme ca 45 minuter.
Låt kallna och ät som sardiner på smörgåsen, eller på julbordet!




Inlagd stekt strömming på traditionellt vis
Till 0,6 kg rensad strömming eller strömmingsfilé
Skölj strömmingen och låt rinna av.
Panera och stek strömmingen i din favoritpanna. Lår svalna.
Koka upp en lag av:
0,6 l. vatten
4 rågade dl. socker
2 dl. ättiksprit
15 kryddpepparkorn
7 vitpepparkorn
4 lagerblad
ev några kryddnejlikor
Låt lagen svalna, varva strömmingen med dill och lök efter behag i ett lämpligt kärl och häll lagen över strömmingen så att den blir täckt. Förvaras svalt.
Avnjutes på knäckebröd med ett glas svalt öl.


Fler fiskrecept hittar du i Hushållningssällskapets folder
fisk från Gotland- hållbart och smart
Som du hittar här bland andra tips
https://fiskmatgotland.wordpress.com/filmer/
Filmen ett tu tre filé hittar du här

Nedan hittar du en pdf som bildspel
Strömming till jul 2020