Strömming till jul?

Här kommer lite tips inför julen med traditionella recept på

Rullströmming
Sardiner
Stekt inlagd strömming

Julströmmingen 2020, Inspiration inför julhelgen

Traditionell strömmingsinläggning presenteras av

Riina Noodapera, Hushållningssällskapet Gotland

Ja vad gör man när man får en påse osorterad strömming direkt från hamnen?

Tar fram sina knivar och skärbräden och sätter igång med att rensa och ta ut ryggbenet!

Sedan får man se vad det går att göra av det som blir kvar.

Förslaget är att göra

1. Rullströmming

2. Stekt inlagd strömming

3. Sardiner

4. Alla omaka storlekar ätes stekta utan vidare behandling….


Men….hur gör man?

Titta på filmen

Ett, tu, tre, filé här

Filmen Ett, tu, tre, filé

Nu har vi en hel massa färdiga filéer
så jag sorterar dem i storlekar till

Rullströmming,
sardiner
och sist men inte minst att steka och lägga in samt äta dem direkt på knäckebröd…. som inte matchar i storlek

Nedan ett grundrecept. Jag bredde även på lite ejderns kaviar under dillen innan jag rullade ihop strömmingen. Jag fick plats med 20 rullar i kastrullen.

Inkokt rullströmming med dill

Beräknat på 0,6 kg. strömmingsfilé/c:a 30 st små filéer.

Skölj strömmingen och låt rinna av. Lägg hackad dill på varje filé och rulla ihop med skinnsidan utåt. Lägg rullarna tätt i ett lager i en vid kastrull.

Koka en lag i en kastrull bredvid av:

4 dl. vatten
0,75 dl. ättiksprit
1 dl. socker
2 tsk. Salt
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad

Några kvistar dill Häll den kokande lagen över strömmingarna. Viktigt är att lagen precis täcker strömmingsrullarna. (För mycket lag gör att rullarna flyter upp). Sätt kastrullen på den heta plattan och sjud i ca 10 minuter. Låt svalna. Förvaras svalt.
Avnjutes med kokt potatis och en grönsallad. Mums!

Sardiner

Du behöver en liten ugnseldfast form som rymmer ett 20-25-tal små strömmingsfiléer. Lägg fiskarna trångt i denna med ryggen uppåt, växelvis stjärt mot huvudända.

Blanda ihop chilisås, tomatpuré, hackad dill om du vill, salt och peppar och späd ev med lite vatten. Smaksätt med curry, worschestershiresås eller habanero eller det du gillar.

Slå blandningen över fisken som bakas i ugnen i ca 175-200 graders värme ca 45 minuter.

Låt kallna och ät som sardiner på smörgåsen, eller på julbordet!

Inlagd stekt strömming på traditionellt vis

Till 0,6 kg rensad strömming eller strömmingsfilé

Skölj strömmingen och låt rinna av.

Panera och stek strömmingen i din favoritpanna. Lår svalna.

Koka upp en lag av:

0,6 l. vatten

4 rågade dl. socker

2 dl. ättiksprit

15 kryddpepparkorn

7 vitpepparkorn

4 lagerblad
ev några kryddnejlikor

Låt lagen svalna, varva strömmingen med dill och lök efter behag i ett lämpligt kärl och häll lagen över strömmingen så att den blir täckt. Förvaras svalt.

Avnjutes på knäckebröd med ett glas svalt öl.

Fler fiskrecept hittar du i Hushållningssällskapets folder
fisk från Gotland- hållbart och smart

Som du hittar här bland andra tips

https://fiskmatgotland.wordpress.com/filmer/

Filmen ett tu tre filé hittar du här

Filmen Ett, tu, tre, filé

Nedan hittar du en pdf som bildspel
Strömming till jul 2020

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s