Fisk ska bli mer mat och mindre foder

Överfiske gör att världen går miste om stora mängder sjömat

3 februari, 2021

Nya beräkningar från MSC, Marine Stewardship Council, visar att världen går miste om 16 miljoner ton fisk och skaldjur varje år på grund av överfiske. Det skulle räcka för att täcka årsbehovet hos 72 miljoner människor.

Under de senaste 30 åren har den globala konsumtionen av fisk och skaldjur mer än dubblerats. En tredjedel av världens fiskbestånd fiskas på ohållbara nivåer och situationen blir långsamt allt värre. Enligt MSC:s nya rapport MSC Insights 2021 skulle ytterligare 16 miljoner ton fisk och skaldjur kunna fångas varje år, om hela världen ställde om till ett hållbart fiske. Det skulle räcka för att täcka årsbehovet hos 72 miljoner människor.

”Med ett effektivt förvaltat fiske kan bestånden och ekosystemen återhämta sig, vilket i förlängningen leder till ökade mängder fisk. Om vi lyckas få bukt med överfisket så tjänar människor och natur på det. Men för att lyckas krävs det att världens länder visar vilja och förmåga att samarbeta, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

”Sverige behöver arbeta aktivt inom EU-institutionerna och med den egna förvaltningen för att flytta fram positionerna i hållbar riktning. Ett viktigt utvecklingsområde är att mer av den fisk som fångas blir mat till människor och inte till djurfoder.”

MSC:s pressmeddelande och rapporten MSC Insights 2021 kan laddas ner här0SharesFiskMSC

Roland Pettersson, fiskare i Ronehamn är av samma uppfattning, satsar på mer fiske för konsumtion


https://sverigesradio.se/artikel/fiskfabriken-i-ronehamn-har-kopt-ut-danskarna?fbclid=IwAR3pFeY1CpJ6INeVHKj6SpVsu_tGmY9iJleoDYMnePXQRxzuf8ez0rzYNYM


1:58 min 

  • Min sida
  • Dela

Publicerat igår kl 05.00

  • Fiskfabriken tappade 17-18 miljoner kronor i omsättning och sade upp fyra anställda före jul efter den danska minkslakten, men nu satsar man på ett nytt isverk för att kunna höja kvaliteten på fisken och återuppta leveranser av matfisk “österut” – exempelvis till Baltikum och Vitryssland.
  • Man har även nya ägarförhållanden.
  • “Danskarna är utköpta ur Gotlandsfabriken”, säger fiskaren Roland Pettersson, som även sitter i bolagsstyrelsen.

Katarina Hedström
katarina.hedstrom@sverigesradio.se

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s