Skarpsill i rökt form åter på Gotland

Skarpsill fångad utanför Gotlands kust har levererats till Lettland en längre tid för processning till “Sprat” som kan användas på många roliga sätt i matlagningen.

Här är några tips

Vacker mat.
Pankopanerad friterad rökt skarpsill i olja, fyllda vaktelägg, lardo/rökt späck, rökt yoghurt, sallad på strimlad rödbeta och morot, laxrom mm ärtskum, ärtskott andra små gröna bladskott

Gör såhär:
koka vaktelägg eller vanliga små hönsägg tills de är lagom hårda.

Förbered rökt späck i tunna skivor(tex av rökt fläsk) och ost med tryffel i tunna skivor. Lägg på ett fat så de går att rulla ihop.

Strimla morot och rödbeta i tunna strimlor, förbered små bladskott av ärta eller plocksallad till garnering. Mixa olja och rikligt med dill till skum och blanda även äggulor med majonnäs, som återfylls i äggen.
Lägg upp vackert på ett fat och garnera med löj- eller laxrom.

Dubbelpanera de avrunna spraten med mjöl, uppvispat ägg och panko. Fritera tills gyllenbruna. Toppa uppläggningen med dessa.

Ät med något gott bröd till och ett glas svalt öl av valfri sort.

Du behöver
1 ask sprat

Till degen
175 gr mjöl
1/3 tsk bakpulver
25 ml vatten
4 ägg
2 msk honung
salt   Dillmajo
100 gr majonnäs
25 gram dill   Du kan göra smeten på 1 ägg om du vill fritera färre fiskar

50 gram mjöl
1 knivsudd bakpulver
6 ml vatten
1 ägg uppvispat
0,5 msk honung
salt

Gör såhär
1. Väg upp alla ingredienser till degen och vispa till en jämn smet. Låt stå övertäckt 30 minuter. 2. Låt spratten rinna av 3. Häll olja i en panna och hetta upp till 180 grader. Testa om det är tillräckligt varmt, det får ej ryka.
4. Doppa spraten en och en i smeten så de blir helt täckta. Koka dem i oljan tills gyllene. 5. Blanda majonnäs och dill och mixa till en jämn sås 6. Serveras tillsammans med dillmajon.

 Smörgås med ”sprat”/rökt skarpsill i rapsolja

Du behöver
brödskivor av typ ciabatta/baguetteeller danskt rågbröd
salladsblad
kokt ägg
majonnäs
creme fraiche
senap
sprat
marinerad gurka

Skär brödet i skivor. Bred smör på det och lägg på ett salladsblad. Mosa det kokta ägget och blanda med majonnäs, creme fraiche och senap tills det blir en smidig röra. Bred detta på brödet. Lägg på 1-3 sprat och marinerad gurka i stavar.

Garnera med några miniblad av sallad eller annat grönt.

Varma smörgåsar/munsbitar med ost och rökt skarpsill i rapsolja

Du behöver
ljust bröd
smör
sprat
riven ost
blad till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i skivor och bred på smör. Lägg på några sprat bredvid varandra med litet mellanrum. Strö på riven ost och sätt dem i ugnen tills osten smält. Ta ut dem och skär brödet i stavar/halvor och servera. Garnera med några lökringar och gröna blad typ ruccola.



This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s