Gotländska fiskare prisade av Kålrotsakademin!

Gutefisk tilldelas Kålrotsakademiens Stora pris 2021

I samband med en ceremoni på restaurang Rutabaga på Grand Hotel i Stockholm kvällen den 25 oktober fick Gutefisk ekonomisk förening, representerad av Riina Noodapera, ta emot Kålrotsakademiens Stora pris 2021.

Prismotiveringen löd: ”för att med en självklarutgångspunkt i det hållbart närfångade visa vägar mot framtiden för allt från hel färsk fisk till filé och färdiga produkter”.

“Det känns både ärofyllt och kul att få denna uppmärksamhet som priset innebär. Det ger kraft och energi åt oss att fortsätta med det dagliga arbetet med att synliggöra fiskets betydelse på Gotland”, säger Riina Noodapera.

Kålrotsakademiens preses, Ann-Helen Meyer von Bremen kommenterar valet av pristagaremed att “Det småskaliga kustnära fisket befinner sig i en mycket svår situation. Det är därför väldigt positivt med initiativ som Gutefisk, inte enbart för fisket i sig utan även för oss konsumenter som får ta del av en större mångfald.

“Kålrotsakademiens Stora pris utgörs av en vacker skulptur av toppen på en kålrot utförd i keramik, signerad krukmakaren Anna Lindell med en tillhörande fot i rustik ek. Samt ett diplom och den ära och strålglans som följer av att bli offentligt uppmärksammad och hyllad för något viktigt och bra man gjort.

Kålrotsakademien är en ideell förening som verkar för att värna den svenska matens kulturarv. Kålroten är en välgenomtänkt symbol för verksamheten då den är en av få kulturväxter som har sitt biologiska ursprung i Sverige.

I akademien samlas praktiker, forskare och skribenter -totalt 18 ledamöter. Årligen antas ett särskilt tema som man arbetar särskilt aktivt med. För2021 är detta Fisk. Varje år delar akademien också ut sitt Stora pris till en person eller organisation som gjort något viktigt och berömvärt med bäring på temat.Tidigare pristagare har varit Warbro Kvarn, Skillinge Krusbärsfestival, Föreningen Sesam,Institutionen för Språk och Folkminnen samt Hannu Ahokas.

För mer information:
http://xn--klrotsakademien-hlb.se/

Hans Naess, kommunikatör Kålrotsakademien, hans.naess@agroax.se, på Gotland kan mer info delas av undertecknadRiina Noodapera riina.noodapera@hushallningssallskapet el tel070 775 76 30
Hur överlämnandet går till på Gotland återkommer vi till.

Kålrotspriset 2021
Diplomet
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s