Fiskens Dag i Ronehamn 2022!

Fiskens Dag i Ronehamn blev äntligen genomförd lördagen den 21 maj 2022!
Trots att dagen gav oss över 10 mm regn besöktes Ronehamn och aktiviteterna på Fiskens Dag med över 1000 personer, som fick provsmaka fisk, titta på olika fiskarter, prova på att fiska Näbbgädda, åka på båttur med Anne Rita o Busse Nordin, köpa fisk och fiskmat och äta olika godsaker som Gutefiskarna levererade. Kaffe och korv fanns för dem som ville. Prisutdelning från Liljewalchska Fonden till Sjöräddningen och Kålrotsakademins pris till Gutefiskarna.

Ilona Miglavs från Hanssons Fisk/Aquadeli och Riina Från Hushållningssällskapet fixade smakprover på löpande band! Så även Hamra Fisk som berättade om sin Fiskodling inomhus i tank och bjöd på smakprover.

Läs här om det och mycket mer i Svensk Fisknäring

Näbbgäddefisket lockade många

båtturer med Anne Rita

Fyra båtturer med Anne Rita tog med ett 40-tal personer på havet för att känna sjöluften, en tredjedel av passagerarna var under 18 år! En familjeaktivitet!

Näbbgäddefisket, som pågick under hela dagen, utan vanlig krok men med silkeskrok, blev succé, 8 båtturer gick ut och ALLA fick fisk. Det var ju regnigt och kallt så det fick bli ganska korta turer men alla var nöjda. Gladast var nog en av de sista, en runt 10-årig grabb som fångat 2 stycken och pappan ingen! Cirka 25-30 åkte med och nästan hälften var under 18 år gamla, fin familj ungdomsaktivitet!

Det bådar gott för nästa fiskens Dag för den som vill arrangera den!

En vandring till Hus Fiskeläge guidades av Göran Winarve och visning av Fiskfabriken, som förser Baltikum med Skarpsill till konservindustrin visades ett par gånger under dagen.

Informationsbordet bemannades med bravur av Familjen Bringsarve som även administrerade tipspromenaden för stora och små, som lockade ett 100-tal deltagare, trots de svåra frågorna.Mot slutet av dagen delades priser ut till vinnarna och även fototävlingen på Instagram avgjordes.
GRATTIS alla vinnare och TACK alla som var med och jobbade!

Utan er alla hade det inte blivit någon Fiskens Dag.

Mat o kaffe o fisk med hem måste man ha på Fiskens Dag

Lite diverse bilder från det hela av Helena Ullmark Hushållningssällskapet, nedan bilder från Hus fiskeläge mm, kustbevakningen, grönklädda hemvärnare, fiskarkvinnornas utställning mm
Förresten så fick vi fyra intresserade som ville prova på sy i fiskskinn! Passar bra nu när Hantverket fått ett gårdshus i Visby som invigdes 21 maj!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s