Estniska fiskeområden besökte Gotland

Gotland förärades med besök från två fiskeområden i Estland, Ida-Virumaa, som gränsar till Finska viken samt Peipsi-området, den stora insjön som gränsar till Ryssland och är ca en 5-del större än hela Gotland!
Tre dagar ägnades åt Gotland och villkoren för fisk och fiske under ledning av Estlands honorärkonsul tillika projektledare på Hushållningssällskapet Gotland, Riina Noodapera, som oxå arbetat med fisk- och Leaderfinansierade fiskeprojekt i ett tiotal år.
Måndagen den 10 oktober ägnades åt att presentera Fiskes villkor och arbete som pågår på Gotland, samt om de EU-möjligheter som finns för ev samarbete framöver. I Donnerska huset presenterade Andreas Pettersson Länsstyrelsen aktuella läget, Riina Noodapera Hushållningssällskapet de Leaderprojekt som gjorts och Gunilla Rosenqvist arbetet med Blått Centrum och BlåMat i Sverige. Slutligen Roland Engkvist om EU samarbetsmöjligheter inom regionen.Efter gemensamlunch på JodaBar en jkortare visning av Gotlands Museum och en avslutande stadsvandring i Visby före kvällsmaten.
Tisdagen den 11 oktober bar det av söderut längs den västra kusten och ett besök i Ronehamn, dels på frysanläggningen där och Gotlands största trålare “Vestland” (30 meter),lunch på Folkani Hemse och besök i Herrvik på Gutefisk anläggning och båtarna i hamnen där. Kvällsmat på Skolhuset i Östergarn. Givetvis hann vi med att berätta om Gotland under färd och tända ljus för estniska bortgångna i Östergarn kyrka.
Onsdagen den 12 oktober gick färden till Fårö och Slite där minnesmärket över Estniska flyktingar besöktes och lunchen avnjöts i Slite ishall.Eftermmiddagen ägnades åt shopping på Jaktia i Visby samt noggrann koll av fiskdiskarna på COOP och Maxi i Visby.
Tre intensiva och trevliga dagar i vackert väder.

Som grädde på moset fick iden komma med på Gotlands nya landskapsmåltid!This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s