Nisse Molinder på Gotland!

Två dagar hade vi förmånen att via projekt “Ökad livsmedelsförädling” få ha Nisse Molinder “Mr Fish” från Melanders Fisk på ön för inspiration och workshops.

Under måndagen genomfördes två seminarier med smakprover på Clarion Hotel Visby, där även Riina Noodapera från Hushållningssällskapet och Johannes Klingvall från Gutefisk- Gotländska fiskare i samverkan medverkade.

Riina och Johannes presenterade historiken bakåt i tiden inom fiskenäringen och hur den förändrats från rent fiske till att vara diversifierat, småskaligt och kustnära.
Vilka fiskarter som finns runt Gotland presenterades samt att fryst fisk ibland är att föredra ur kvalitetssynpunkt framför färsk. När fisk fångas i rätt säsong och fryses in direkt behålls nämligen dess kvalitet än om den fiskas på fel säsong bara för att vara färsk….

På tisdagen deltog 13 personer från olika restauranger i aktiviteten på Lindgården med sina klokskaper och inspirerade varandra.

Här lite bilder från aktiviteterna.

 

 

 

Radio Gotland kom och gjorde flera inslag under eftermiddagen 19 mars och det fanns hur mycket som helst att smaka på, som synes på reporterns tallrik.
Utmaningen var att 1. inte använda torsk eller lax, 2. att försöka hitta så många användningsområden för id som möjligt och 3. att få så lite fisk som möjligt att räcka till så många som möjligt!

Genom att tillaga så mycket munsbitar som möjligt av rökt, rimmad, gravad, rå fisk med olika tillbehör kan man skapa läckra förrätter eller en “Gotlandstallrik” av “Smajeitu”.
Till varmrätt kan exempelvis id-queneller vara ett alternativ som blev över förväntan goda om man gör på rätt sätt, jämförbara med gädd-queneller, enligt Bosse Nilsson på Lindgården.

Idfärsen gick utmärkt att göra olika “fritters” eller kroketter av, samt att fylla små kroppkakor med rökt flundrekött.

Det mest spektakulära på bordet var nog Simpa, som marinerades och friterades som “Buffalo Wings” och blev då i Nisse Molinders tappning “Gute Simpy Wings” eller nåt liknande. Fond kokt på Simpa blev mycket god till såsen som serverades till id-quenellerna. Förr kokade man soppa på simpa på Gotland, så det är ingen nyhet. Det som överraskade med simpan var att den korallröda rommen var mkt läcker och dekorativ. En lokal variant av Kalix Löjrom/Gute simprom…..

Något som alla fick med sig från aktiviteten var att friterad skarpsill skulle bli den nya flugan på Melanders i Stockholm och förhoppningsvis till sommaren på krograna på Gotland som tilltugg till ett glas källarsval pilsner eller ett rosévin, tyckte Nisse Molinder.

Gotland är i Nisse Molinders ögon ett Nordens Provence och levererade över förväntan på fiskaktiviteten där andra lokala specialiteter också kom till pass, nämligen Gotlandslins och Gotländska kulturspannmål.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s