Varför måste man frysa sushilaxen? Vad är det som sker i fisken då? Finns det andra alternativ?
Ivar Vågsholm, professor i biomedicin vid Sveriges Lantbruksuniversitet svarar:
“Man fryser lax för att ta död på eventuella parasiter som kan finnas i fiskköttet. Det är nematoden Anisakis Simplex och fiskbinnikemask Diphyllobotrium latum samt sugmaskar (leverflundror av familjen Opisthorchiidae). Parasiter är vanliga i vildfisk och kan dödas både vid frysning och uppvärmning, men enbart frysning fungerar för sushi. Lagen kräver frysning till minus 20 grader i minst 24 timmar i Sverige. Ett alternativ till frysning är förvaring vid tillräckligt hög salthalt under viss tid, tex 8-9 % under sex veckor, men det är inget alternativ för sushi….”
Det finns alternativ till sushi. Tex har Hushållningssällskapet testat andra tillagningssätt för att göra “munsbitar” eller “smajeiutu” på Gotländsk fisk med tillbehör. Då kan fisken vara, gravad, rökt, saltad, mald till färs mm.
Det kan du läsa om i ett inlägg nedan och i denna artikel publicerad i Hushållningssällskapets tidskrift nr 2 2017