Fisk är nyttig mat och därför är det bra att äta fisk och skaldjur ofta, gärna två-tre gånger i veckan.
Samtidigt innehåller vissa fiskar höga halter av miljögifterna dioxin och PCB som kan vara skadliga för hälsan. Därför ska inte barn, ungdomar och kvinnor som tänker få barn senare i livet äta strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken oftare än någon gång per år. Det informerar Livsmedelsverket om på många olika sätt. Övriga personer kan äta fisken oftare – högst en gång i veckan.
Att vissa fiskar innehåller miljögifter, samtidigt som alla mår bra av att äta fisk, ställer krav på hur kostråd och annan information utformas. Det är något Livsmedelsverket arbetat med länge.
Grundlöst larmande i media är djupt olyckligt för den som utsätts för budskapet eftersom det skapar oro i onödan.
Det finns områden där gifthalterna minskar och det finns områden med högre halter. Läs Livsmedelsverkets rekommendationer och använd ditt sunda förnuft.
Snart kommer en affisch att tas fram med exempel på småskaligt fiskade fiskar som finns runt Gotlands kuster med Livsmedelsvekets rekommendationer hur ofta du kan äta av dem. Håll utkik i din fiskbutik efter midsommar.
Njut av Fisk från Gotland!