Queneller av id, går det att göra?

Jajamän.
Såhär glada var kockarna när de testat förmågan hos id att dra åt sig grädde vid tillagning av queneller efter konstens alla regler.
Bosse Nilsson från Lindgården och två entusiaster från Bakfickan.

Magda Björnsdotter fotograferade.

 

Här följer ett recept du kan prova hemma att göra queneller av id

Receptet är för 4 portioner
Du behöver
1 kg idfilé
3 äggulor
7 dl vispgrädde
2 krm salt
Några varv med vitpepparkvarnen
Lite muskotrasp

Gör så här
Queneller
Mal fiskfiléerna tre gånger på finaste skivan i en kvarn eller dela dem i mindre bitar och kör dem i matberedare till en jämn färs. (Bäst är att mala!, då försvinner nämligen benen bättre!) Strö på lite salt och blanda ordentligt.
Ställ in fiskfärsen och grädden i kylen så de får samma temperatur, då minskar risken att färsen delar sig.
Ta ut färsen och grädden ur kylen, lägg färsen i en matberedare eller i en bunke, tillsätt äggulorna, salta, peppra rör om så att färsen binder sig med äggen.
Häll ned grädden i en tunn stråle under ständig omrörning eller på lägsta hastighet och arbeta in den sakta så att inte färsen skär sig.
Forma ägg med en blöt matsked och lägg quenellerna i sjudande vatten eller fiskbuljong tills de flyter upp, kolla med en sticka att de är klara. Låt rinna av på papper.

Alternativt lägg Quenellerna i en ugnsform och baka i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

Serveras med saffranssås eller skaldjurssås, som smakas av med vin, sherry eller konjak.

Njut!

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment