De första näbbgäddorna fångades häromdagen runt den 5 maj 2020 vilket betyder att säsongen är här och att rökerier i Sysne och Burgsvik kommer att ha rökt näbbgädda till försäljning i sommar.
Vill du testa något annorlunda av färsk näbbgädda?
Inkokt Näbbgädda
Du behöver
1 kg färsk näbbgädda
4 dl vatten
1 msk salt
3/4 tsk socker
7 st svartpepparkärnor
7 st kryddpepparkärnor
2 lagerblad
lite socker och ättika
Gör så här
Rensa fisken- gnugga av de ev fjäll som finns på ryggen o magen, skär upp magen och dra bort inälvorna. Skölj fisken noga om du ska marinera den, så blir spadet klart. Torka därefter fisken.
Skär fisken tvärs över i 5-7 cm bitar, skölj dem igen noga och sätt dem på spisen med källvatten för att koka upp så mkt vatten att det knappt täcker.
När fisken kokat upp skummas ev skum av ytan, sedan tillsätts pepparkornen, saltet och lagerblad. Låt sjuda på mkt låg värme i ca 10 minuter.
När fisken är kokt tag upp fiskbitarna att svalna och låt vätskan koka upp igen och låt reducera till en femtedel kvarstår, då får man en fin gelé!
Rensa fiskbitarna från ben när de svalnat – ja benen blir gröna vid tillagning vilket gör det lätt att se dem. Lägg fiskbitarna i en glasburk.
Tillsätt ättika efter behag till buljongen och häll den heta lagen över fiskbitarna. Om man gillar dill kan hackad dill tillsättas.
Förslut burken och låt stå över natten i kylskåp så kan du smaka redan nästa dag på inläggningen.Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.